Blogpost | categorie:

Zwarte heidelibel

In de zomerperiode fotografeer ik nauwelijks landschappen. De nadruk ligt op macrofotografie: ik ga op zoek naar vlinders en libellen. Deze ochtend doe ik dat in het gezelschap van Wim Boon. In het gebied waar wij graag fotgraferen tref je veel verschillende libellesnoorten aan, waaronder ook bandheidelibellen (misschien wel mijn favoriete soort). Maar dat wil niet zeggen dat ik geen andere soorten fotografeer. Want uiteindelijk bepaalt de omgeving rondom het onderwerp voor een groot deel de sfeer in een foto. En deze libel hing er bijzonder fotogeniek bij!
Zwarte heidelibel

Zwarte heidelibel

Libellen herkennen blijf ik lastig vinden. De libel in bovenstaande opname is relatief klein. Dan blijven er verschillende soorten heidelibellen over als mogelijkheid. Lees verder…

Blogpost | categorie:

Haspengouw

In het weekend van zaterdag 21 en zondag 22 april ben ik te vinden in Haspengouw: de fruitstreek van België. Het is een locatie waar je nog van die ouderwetse boomgaarden kunt vinden. En in de maand april verschijnt dan de bloesem aan de bomen en dat kan bijzonder mooie plaatjes opleveren. Begin april is het nog lang koud gebleven, maar na enkele zeer warme dagen ontwaakt de natuur! Op zaterdag rijd ik richting Groot-Loon, een locatie die ik heb uitgekozen op basis van de informatie in het boek “Fotogeniek Vlaanderen” geschreven door Koen de Langhe. Op zondag rijd ik richting Alden-Biesen maar nu voor een workshop van diezelfde Koen de Langhe.

Haspengouw


Het genoemde boek vormt een mooi uitgangspunt en onderweg naar de gekozen locatie zie ik al snel ook enkele ander interessante locaties. Ik ben nog nooit in deze streek geweest en dit weekend levert dus een schat aan informatie op voor volgende bezoeken.Lees verder…

Blogpost | categorie:

Strijenham

In eerste instantie zet ik deze middag koers richting de Oesterdam. Eenmaal aangekomen op locatie blijkt dat de wind in combinatie met vloed zorgt voor een te hoge waterstand. Het gedachte onderwerp verdwijnt bijna volledig in het water. Ik voel er weinig voor om, tegen beter weten in, op deze locatie te blijven en nog een poging te wagen. Ik stap vrijwel onmiddellijk weer in de auto om naar een andere locatie te rijden.

Strijenham

Strijenham


Mijn nieuwe bestemming is het haventje van Strijenham. Het laatste half uur voor zonsondergang zijn de condities bijzonder aangenaam: ik ben vooral erg blij met die fraai kleurende wolkenpartijen!

Blogpost | categorie:

Stavenisse

Enkele weken geleden stond ik ook al op deze locatie. Samen met Frank Hoogeboom bezocht ik verschillende locaties in Zeeland.
Toen wist ik hier geen mooie opname te maken: het was midden op de dag en er was nauwelijks bewolking. En het water stond net als op andere locaties erg laag. Dat lijkt achteraf het gevolg te zijn geweest van harde wind uit een specifieke windrichting. Maar het werd ons al wel snel duidelijk dat deze locatie veel potentie heeft.
Stavenisse

StavenisseHet is dan zaak om zo’n locatie in gedachten te houden voor een beter moment. Dat moment kwam er deze week. Door het bekijken van de getijden informatie wist ik dat de hoogste waterstand bereikt zou worden rond 08.30 uur. Precies ook het moment waarop de zon opkomt in deze tijd van het jaar: een uitgelezen kans dus! En de weersvoorspelling blijkt correct: een flink pak bewolking en een stevige bries. Dat zijn de condities waaronder ik vandaag een nieuwe poging waag.Lees verder…

Blogpost | categorie:

Vallée de la Hoëgne

De vallei van de rivier de Hoëgne is voor mij geen onbekend terrein. Deze ochtend start ik mijn wandeling (in tegenstelling tot voorgaande keren) echter vanuit Hockai. Enerzijds omdat ik daarmee de ergste drukte op zaterdag denk te ontlopen (de eerste uren althans). Anderzijds omdat ik vermoed dat ik sneller de locatie waar ik de vorige keer was teruggekeerd naar de auto bereik.

Hoëgne


Zo’n eerste keer is dan altijd even een kleine ontdekkingstocht, zeker ‘s ochtends vroeg in het donker. Voldoende parkeerruimte maar wel allemaal van restaurants en hotels die er geen prijs op stellen dat niet betalende bezoekers er parkeren. Uiteindelijk blijkt er bij het kerkje nog wel een kleine parkeerplaats te zijn. Voor de zekerheid loop ik een iets andere (en langere) route dan Google voorstelt omdat ik niet helemaal zeker ben dat ik via die route mijn gedachte vertrekpunt bereik. Achteraf blijkt dat geen probleem en ik kom er ook achter dat er nog een parkeerplaats aanzienlijk dichter bij mijn beginpunt ligt.

Lees verder…

Blogpost | categorie:

Boomkikker

Eind augustus volgde ik bij Koen De Langhe een workshop met als onderwerp boomkikkers. Eerst maar eens iets meer over de workshop en de locatie. De maximale groepsomvang is beperkt tot 5 deelnemers. Door de keuze voor een kleine groep krijgt iedereen voldoende aandacht. Op andere locaties die ik ken, moet je soms goed zoeken om enkele exemplaren te vinden. En dus was ik (ondanks de kleine groep deelnemers) een beetje bang dat we allemaal dezelfde exemplaren moesten delen. Dat is niet het geval: er zijn veel boomkikkers aanwezig dus iedereen kan fotograferen zonder te moeten wachten op een beschikbaar exemplaar! Op deze locatie tref je de boomkikkers trouwens niet alleen op de bekende braamstruiken aan maar ook op bijvoorbeeld rietstengels. De omstandigheden zijn zeer gunstig: door wat bewolking en nog wat oplossende nevel van eerder die ochtend blijft het licht vrij lang zeer aangenaam. Na een warme nacht laten de boomkikkers zich al snel zien, we kunnen dus onmiddellijk aan de slag. Overigens niet voordat Koen de belangrijkste begrippen voor macrofotografie zeer helder heeft uitgelegd.

Boomkikker


Wat betreft het fotograferen van boomkikkers: ik maak altijd twee keuzes. De eerste keuze betreft het wel of niet gebruiken van een statief. De tweede keuze betreft de manier waarop je scherp stelt: gebruik je de autofocus of stel je manueel scherp? De keuze voor het gebruik van een statief lijkt niet voor de hand te liggen. Je werkt minder snel en zeker bij braakstruiken loop je het risico de takken te laten bewegen (en dat vinden die kikkertjes niet leuk). En toch gebruik ik graag een statief, ondanks het feit dat je boomkikkers eigenlijk altijd met voldoende licht fotografeert. Sluitertijd is meestal niet het probleem, door iets hogere iso-waarden te gebruiken kun je ook zonder het gebruik van een statief scherpe beelden krijgen.

Lees verder…